در هنگام ترکیب مصالح سنگی و آب و سیمان و به دست آوردن بتن واکنش شیمیایی به نام هیدراتاسیون ایجاد می شود که به خودی خود گرما زاست و به صورت متوسط هر گرم سیمان 500j/g گرما آزاد می کند که طبق تحقیقی که بر تعدادی سیمان تجاری به عمل آمده ، حدود 50% این حرارت بین یک تا سه روز اول و تا حدود 75% آن تا یک هفته و 90% تا شش ماه آزاد می شود ، پس در میابیم که شدت تولید حرارت بر زمان در روز ها یا بهتر بگوییم ، ساعت اولیه ساخت بتن به شدت زیاد تر است و البته که به نوع سیمان ارتباط مستقیم دارد . حال باید دید که این میزان از گرما در بتن تولید شده کجا به نفع و کجا خطرناک است .
مطلبی که باید قبل بررسی مورد توجه قرار گیرد :
قابلیت پایین بتن در انتقال سریع حرارت است که علی الخصوص در بتن ریزی های حجمی مانند فونداسیون ها ، سد ها ، ستون های بزرگ و تقاطع های غیر هم سطح و … به شدت ممکن است خطر ناک باشد .
ابتدا محاسن تولید گرما را بررسی می کنیم :
پر واضح است که برای بتن ریزی در مناطق سرد سیر که دارای درجه حرارت محیطی پایین هستند ، گرمای تولیدی هیدراتاسیون می تواند مانع یخ زدگی شلنگ های مویینه آب در بتن شود و در نتیجه تخریب بتن نخواهیم داشت و در بتن هایی که در سازه های مجاور آب شیرین استفاده می شود عدم بوجود آمدن ترک های زیر سطحی یا داخلی یعنی توانایی آب بندی بیشتر ایجاد خواهد کرد و استفاده از گروه روان کننده های زود گیر (پلی کربوکسیلاتی ها) و ضد یخ ها و زود گیر ها نیز به سرعت هیدراتاسیون کمک شایانی کرده و باعث افزایش حرارت بر زمان خواهد شد. در شرایط سخت تر که احتمال کاهش برودت هوا تا کمتر از 5+ درجه سانتیگراد وجود دارد ، بهتر است علاوه بر استفاده از گروه ضد یخ های بتن از روش های مختلف کیورینگ مثل لحاف عایق که معمولا از پشم شیشه ، پشم سنگ ، بابل متالایز ، نمد ترموفیوز و … استفاده می شود و ایجاد حرارت محیطی با بخاری و آتش و … استفاده نمود .
تا اینجا بررسی ها به هوای سرد و محاسن تولید گرمای هیدراتاسیون پرداختیم ولی در صورتی که بتن ریزی در هوای گرم انجام شود یا حجم بتن ریزی زیاد باشد ، کنترل گرما یا خنک نگه داشتن بتن از طریق آب دادن به بتن یا خیس نگه داشتن آن انجام می گردد و روش های کمکی برای نگهداری طولانی مدت رطوبت در جداره بتن علی الخصوص سطوح عمودی ، مانند گونی کشی و … نیز کمک زیادی خواهد کرد. پس نتیجه می گیریم که بتن مانند یک موجود زنده در گرما نیاز به خنک شدن و در سرما نیاز به گرم شدن دارد .
0 دیدگاه